• Jerneja Milost

5 načinov kako premagati strah in nervozo pred kamero

Updated: Apr 4, 2020

#snemanje #nasveti #selftape #avdicija


Bralna vaja za Bordeline z Jamie Michie (GOT) (Arhiv: Sanja Gregorčič)


Večini od nas predstavlja javni nastop, nastop pred kamero ali self-tape veliko mero stresa, ki se kaže v obliki treme, dvoma, potnih rok, »cmoka v grlu« ali nervoze.

In celo najbolj izkušeni, ki danes blestijo v nastopih, govoru pred množico ali igranju pred kamero je bila trema velikokrat stalna popotnica in nekateri pravijo, da le-ta nikoli zares ne izgine. Le naučiti se jo je potrebno obvladovati s pomočjo tehnik in trikov.


5 trikov za lajšanje treme pred nastopi, ki jih lahko preizkusite v praksi:


1) Aktivirajte govorca v sebi

Pred nastopom govorite o čem, kar vam je blizu ali pa strastno počnete, da začnete ogrevati notranjega »govorca« in se mentalno sprostite s temami, ki so vam domače. Nekaterim tudi pomaga, da na hitro pokličejo osebo, ki jim zaupajo, saj je včasih dovolj že samo glas ali spodbudna beseda prave osebe. Razgibajte in sprostite obrazne mišice.

Exit6 Festival (Arhiv: Sanja Gregorčič)


2) Zavedajte se svojega telesa

Ko ste »v akciji« pred kamero ali na odru bodite pozorni na morebitne nezavedne gibe. To so ponavadi motorične reakcije telesa, ki se jih ne zavedate, se pa pojavijo ko ste navdušeni, nervozni ali pod pritiskom.

To je običajno tapkanje z nogo, dotikanje ušesne mečice, vratu, las, prepletanje prstov, intenzivno mežikanje ali pretirano požiranje sline. Običajno temu sledijo razna mašila v govoru, sploh če so v tekstu daljši premori ali pa ste za trenutek pozabili kaj sledi. Če se zalotite, da vam napetost v telesu počasi narašča, pomaga globok vdih in sprostite ramena, da ne bo telo več v stalnem krču.


Iz predstave Music Lesson (Arhiv: Sanja Gregorčič)

3) Bodite pozorni na hitrost govora

Pri nervozi je značilno, da se nam hitrost govora pospeši, kot da hitimo čez tekst in vse kar bi radi povedali. Vse ok, če tako zahteva scenarij lika, ki ga igrate in imate vse pod kontrolo. V nasprotnem primeru pa se pozorno poslušajte in raje govorite počasneje kot običajno, kar bi moralo biti ravno prav.

4) Naredite premor ali malo improvizirajte

Med nastopom ste pozabili del teksta. Ups! Kaj sedaj? V primeru, da imate scenarij in snemate kader bo potrebno najbrž vse skupaj ponoviti. Če ima tu prste vmes trenuten napad treme ali zmede, si vzemite premor, če vam to situacija dopušča. V vsakem primeru naredite globok vdih in ponovite tekst v mislih. Pri nastopih, kjer ni potrebno, da se strogo držite scenarija, je dovoljena neka mera improvizacije in iznajdljivosti. To vedno pride prav v trenutkih, ko se ne moremo spomniti vseh dobesedno zapisanih besed ampak smo si zapomnili bistvo, ki ga lahko izrazimo na svoj način. Hja, včasih nam spontanost lahko reši morebiten miselni krč, ko bi se ob pozabljenem scenariju le nerodno zaustavili z dolgim zmedenim »ammmmm…«.

5) Vizualizirajte svoje najljubše občinstvo

Zagotovo bi vam bilo lažje nastopati, če si poskusite vizualizirati poslušalca na drugi strani. Zamislite si, da govorite osebi ali družbi, ki jo poznate in se ob njej počutite udobno ter domače. Poskušajte te občutke in predstavo podoživeti v vaših mislih in si predstavljate, da je to publika, ki jo nagovarjate.Kako se s strahom in nervozo soočajo profesionalni igralci, smo povprašali slovensko igralko in režiserko Sanjo Gregorčič, ki pravi:


» Meni osebno je najbolj pomagal nasvet moje učiteljice iz akademije, ki mi je omogočila, da sem pogledala na zadevo z druge perspektive. In sicer, da ljudje, ki me gledajo na avdiciji, želijo, da sem dobra in da mi uspe. S temi mislimi grem še sedaj na cast in pomislim, preden vstopim: na moji strani so. Samo fajn se imej. To me pomirja in mi daje samozavest.«Sanja Gregorčič


Na vprašanje ali ima kakšen nasvet za vse, ki se borijo s tremo ali nervozo pred nastopi in igranjem, je mnenja, da so najbolj pomembne tri zadeve: samozavest, izkušnje (kilometrina) in preklop iz »kako v kaj«. Idealna je kombinacija vseh treh.


- Samozavest, pravi je najbolj pomembna stvar, kar opaža pri delavnicah, castih in delu z igralci. Ker veliko ustvarja v tujini rada temu reče humble confidence ali ponižna suverenost. Igralci s to kvaliteto pomirjajo režiserja, producenta in druge, hkrati pa kaže tudi na zanesljivost. Samozavesti nihče ne pridobi čez noč. Le-to se pridobi iz izkušenj.

- Izkušnje so tiste, za katere Sanja pravi, da dajo posamezniku suverenost, umirjenost in hkrati fleksibilnost dela. S tem se izgubi strah pred neznanim, bolj smo pripravljeni »zaplavati«. K izkušnjam spada tudi trening, tehnika oz. vse, kar za svojo igro naredimo, da smo nenehno izpostavljeni novim izzivom, dobri učitelji te vedno znova testirajo in zahtevajo od tebe največ. Učimo se seveda tudi od drugih. Največ pa nas nauči življenje samo in ponavadi - tako kot živimo, tudi igramo. - Najtežje je razložiti preklop iz »kako v kaj« saj včasih igralci obstanejo "v svoji glavi", ker želijo odigrati "prav", namesto samo odigrati. Takrat Sanja meni, je najbolje, da se za trenutek vprašamo, kaj počnemo, namesto, kako počnemo. Vdihnemo in se za trenutek skoncentriramo samo na akcijo. V takem stanju fokusa, igre ne vidimo več, ampak samo gledamo igralca, ki živi in obstaja v danem liku.


Z VAJO POSTANE (VSE) LAŽJE


Za konec lahko damo le super enostaven nasvet stare ljudske modrosti: »Vaja dela mojstra« - in res je! Tako kot z vsemi stvarmi v življenju, je tudi (javni) nastop na odru ali pred kamero veščina, ki se jo lahko naučimo. Strah in nervozo pa v veliki meri obvladujemo…ampak tudi ti dve nadlogi sta s prakso čedalje manjši. Pa uspešen nastop!


Vas zanima snemanje in se želite preizkusiti tudi pred kamero?


Na Avdicija.com, casting agenciji z 20-letno tradicijo in izkušnjami, najdete ažuren pregled različnih vlog v filmih, nadaljevankah ali reklamah. Poglejte več TUKAJ

573 views0 comments